Az ötlettől a színpadig

  Ötlettől a színpadig

A képtár ITT található.

 Hogy mi az ötlet? És mi történik az ötlettel, amíg eljut a színpadig? Van-e folytatás a premier után?

Nos, arról egy igazi Nagy Dumás mindent tud. Hiszen része az egész folyamatnak: kitalál, átél, megalkot, tanul, megjelenít és a végén besöpri az elismeréseket.

A Nagy Dumás Amatőr Diákszínpad tagjai mozgalmas tanévet tudhatnak maguk mögött.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program által, a hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatására kiírt, nyílt pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően egyaránt jutott idő és hely a munkára és kikapcsolódásra. Sok új eszközzel gazdagodtak:

  • Új, modern kamerát vásároltak.
  • Saját kulissza-függönyt varrattak az olyan előadásokhoz, amelyeket nem színpadon adnak elő.
  • Megújult a kreatív eszköztár: festékek, anyagok, papírok, filcek kerültek a kopott ládába.

A tárgyi megújulás mellett, olyan kiegészítő programokon vehettek részt, ami nem csak összekovácsolta a csapatot, hanem szakmailag is hasznos volt számukra.

Hogy mi az ötlet?

A pályázat fő eleme az Alapítványi műsorra való teljes felkészülés volt. Ennek sikeréhez nagyban hozzájárult a pályázati programban szereplő, háromnapos szaktábor, amelyet október közepén Agárdra szervezett meg a két kísérő, GéZsé és Kati néni. Ekkor született meg számos olyan jelenet alapötlete, amelyeket márciusban, a Hóbortos játékbolt című előadáson láthattak a nézők. Ezen a hétvégén rengeteg idő jutott a Nagy Dumások egyik kedvenc feladatára, az improvizációs gyakorlatokra. Rutinosan mozogtak a kamera előtt, kisebbek és nagyobbak egyaránt kreatívan és bátran hoztak újabb és újabb ötleteket, tudva, hogy bármennyire is képtelenségnek tűnik, az igazán jó színdarabok ezekből a felvételekből állnak majd össze.

És mi történik az ötlettel, amíg eljut a színpadig?

Először is, felhasználva az ötleteket és az osztályműsorokról szerzett információkat, megírja GéZsé az összekötő jeleneteket. Majd megkezdődik a tanulás, gyakorlás, a még több tanulás és a véget nem erő próbák időszaka.

Egy Nagy Dumásnak az Alapítványi műsor jelenti a legnagyobb kihívást. A színpad, a közönség, a fények és a mikroport mind, mind újszerű, olykor ijesztő, máskor varázslatos élményt nyújt. A világot jelentő deszkákig vezető út nem könnyű. Az iskolai feladatok mellett rengeteg plusz munkát és energiát igényel a felkészülés, a próbákon való jelenlét is teljes embert kíván. A beválogatott tanulók azonban jól teljesítenek minden területen. A szülői háttér is mindenben támogatja a csapatot.

Van-e folytatás a premier után?

De még mennyire, hogy van! A műsor miatt kiesett tanulnivalók pótlása, a közeledő színjátszó versenyre való felkészülés és a mindennapok is tartogattak a diákszínészek számára újabb akadályokat, feladatokat és élményeket.

A pályázatnak köszönhetően a kemény munkát májusban a jó megérdemelt pihenés követte, kétnapos tanulmányút keretei között. Szombaton a gyerekek bepillanthattak a MÜPA olyan termeibe is, ahova látogatóként nem jutnának el, megismertek titkokat az épületről, testközelből láthatták az orgonát és a színpad mögötti területet, beleshettek a nagyközönség elől eldugott kis helyiségekbe, próbatermekbe is. Este közös játékkal és hangulatos beszélgetéssel zárták a napot.

Vasárnap a József Attila Színház kulisszáiba nyertek bepillantást, majd megnézték a díszlethez tartozó színházi előadást is.

Ez a két nap még közelebb hozta a színház világát a gyerekekhez.

A tanév gyorsan elszaladt, júniusban, szintén a pályázati program részeként, egy szuper családi délutánt szerveztek. A program célja, hogy kicsit közelebb kerüljenek a Nagy Dumás szülők is a diákszínpadhoz és egymáshoz. Egy régi álom valósult meg kicsiben, amikor szülők és gyerekek együtt játszottak, beszélgettek ezen a délutánon.

A bankett, azaz az évadzáró gála pedig méltó lezárása volt a tanévnek. Ezen az eseményen kicsik és nagyok egyaránt bemutatkozhattak. A bemutatott három színdarab között helyet kapott az Alapítványi műsorra írt mese is, amit az osztályok tánca nélkül, önálló színdarabként mutattak be a gyerekek.

A nyár sem múlik el diákszínpad nélkül, hiszen mindenkit vár a tábor!

Így jut el egy mű az ötlettől a színpadig, és tovább.

 Köszönjük a támogatást!