Határtalanul 2022

megvalosult

bga_alap_logo

Határtalanul – A szabadság útján, a nagy elődök nyomában

Az iskolánk hetedik évfolyamos tanulói 2022. június 01-03. között egy tartalmas, élményekkel teli kiránduláson vehettek részt a Határtalanul pályázatnak köszönhetően. A Felvidéken járva megismerkedtek magyar történelmi helyekkel, várakkal, városokkal, a palóc nyelvjárással és a gyönyörű tájjal.

Rövid beszámoló

Első nap

Füleken egy magyar iskolában jártunk – II. Koháry István Alapiskola, – ahol hetedik osztályos diákokkal, tanárokkal találkozhattunk, kölcsönösen bemutatkoztunk egymásnak, beszélgettünk, ajándékot vittünk és kaptunk, emellett sok-sok élményt szereztünk. Ezután a Füleki várban tettünk látogatást, ahol egy idegenvezető kalauzolt bennünket végig a történelmi múltban. Buszunk egy régi bányaváros, Rozsnyó felé vette az irányt, ahol megtekintettük a középkori főteret a napórával. Ezután egy mauzóleumot látogattunk meg Krasznahorkán, amelyet Andrássy Dénes emeltetett feleségének. A szállásunkra este érkeztünk meg, amely Berzétén volt, egy kisfalucskában. A lányok egy vendégházban, a fiúk pedig egy panzióban szálltak meg.

Második nap

A napunkat egy túrával nyitottuk meg a világörökség részét képező Szádelői völgyben. A táj, a növényzet és a friss levegő energiával töltött fel minket. Ezután a Felvidék második legnagyobb városába, Kassára utaztunk, amely sok szállal kötődik II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepéhez. Először a Rodostói házban Rákóczi életútjával és tárgyi emlékeivel ismerkedtünk meg. Ezután megnéztük a kívül és belül is káprázatos dómot, majd koszorút helyeztünk el Rákóczi sírjánál. Végül a Kelet-Szlovákiai Múzeum, Kassai aranykincs című kiállítását tekintettük meg.

Harmadik nap

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba utaztunk, ahol az UNESCO Világörökség részét képező Dobsinai-jégbarlangot látogattuk meg, amely az utolsó jégkorszakból megmaradt képződmény. Délután Sajógömörre utaztunk, ahol megtekintettük Mátyás király szobrát. Végül utolsó állomásunk helyszínére érkeztünk, Mikszáthfalvára, ahol a Szent Péter esernyője című interaktív kiállítást tekinthettük meg. A Mikszáth szobornál koszorút helyeztünk el diákjainkkal.

http://www.kossuthisk.hu/2022-06/hatartalanul-2022/